Meer dan gevoelig! Emoties

Het thema van het HSP Café Deventer van juli is ‘emoties’. Hoe ontstaan ze, wat doen hooggevoeligen ermee en is dit wel zo handig?

Emoties komen voort uit je gedachten, gedachten komen uit je hoofd als gevolg van piekeren en gaan over het EGO en nooit over gevoelens. Het EGO reageert vanuit angst, schuld of controle en niet vanuit liefde. En gaan dus meestal niet over de beste uitkomst van je verhaal.

Voor de duidelijkheid emoties zijn geen gevoelens, emoties komen voort uit gedachten die je denkt, gevoelens zijn over het algemeen veel minder heftig en zitten in je buikgebied.

Dussss nadenken en piekeren wij hooggevoeligen hebben er zo’n groot talent voor, we overdenken alles 10, 100, 1000, 100.000 keren. Ik zeg het ook vaak in gesprekken met mensen die net pas ontdekken dat ze HSP-er zijn of als een kenmerk. Als we over 3 weken iets spannends hebben staan dan hebben we in die 3 weken alle scenario’s over hoe het zou kunnen verlopen als bedacht, en het gaat toch altijd anders 😉 Dus heeft piekeren wel zoveel zin? Nee natuurlijk niet!! Op z’n zachts gezegd raken we ervan in de war!

Ik deed het zelf vroeger ook, heel veel denken/piekeren volop in mijn emoties gaan zitten. Het is alsof je op een schip zit in een storm. Heen en weer geslagen en geen idee meer waar het nu werkelijk over gaat. Buiten dat je jezelf gek maakt, geen idee meer hebt wat er nu echt is, is het ook ontzettend slecht voor je lichaam om zo heftig te reageren (want dat is wat wij HSP-ers van nature doen heftiger reageren) Op z’n best ben je in de war, op z’n slechts ontwikkel je spanningshoofdpijnen, migraine, PDS en andere darmziektes.

Zoals bijna alles begint het stoppen met piekeren en teveel nadenken natuurlijk met zelfbewustzijn. Volgens mij heb ik het al eerder ergens vermeld voor mij kwam het bewustzijn over wat we onszelf aandoen door ons denken pas echt toen ik met mijn eigen praktijk begon en overdag vrij veel alleen was. Ik heb nog nooit zoveel geleerd als door veel alleen te zijn. En dus ook de manieren gevonden die voor mij werken om niet teveel te denken/ piekeren. Wandelen, mindfulness en mediteren. Het vooral leren observeren van wat je jezelf aan doet (vanaf een afstandje naar jezelf leren kijken), waar je mee bezig bent en waar je aan denkt. Je kan je gedachten ook gewoon een halt toeroepen als je bewust genoeg bent. Ga vooral rustig zitten en wacht tot het opklaart, situaties zijn meestal erger door de gedachten die we erover hebben dan dat ze werkelijk zijn. Dat is voor mij een goede oplossing geworden, geef het tijd, laat dingen zijn en het word vanzelf duidelijk wat en of je er iets mee moet doen. Je word er heel rustig van van binnen kan ik je vertellen! 😀 De meeste dingen wijzen zichzelf zonder al te veel inmenging van ons beperkte brein, als je dat gaat beseffen word het hele leven een stuk makkelijker geloof mij!

Sterkte & heel veel succes!!

Liefs Melanie

2 gedachten over “Meer dan gevoelig! Emoties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s