Meer dan gevoelig! Voeding

Het thema van het HSP Café Deventer van februari is ‘voeding’!

Buiten het broodnodige uitchecken (ontspanningsmomenten, tijd voor jezelf) is voeding 1 van de belangrijkste dingen voor de meeste gevoeligen. Zoals ik in meerdere bloggen al heb benoemd, zijn we voordat we doorhebben gevoeliger te zijn al zo vaak over onze grenzen gegaan dat we lichamelijke klachten hebben ontwikkeld. (hoofd-, buik-, darmklachten) Goede voeding kan dit omkeren of iig verlichting brengen.

Naarmate we bewuster worden van onszelf, onze gewoonten en onze omgeving gaan we steeds beter voor ons zelf zorgen. (wandelen, mediteren, onthaasten, mindfulness, sporten etc)  Hier past goed voeding uitstekend bij. Wat je goed en minder verdraagt is voor iedereen anders maar van een aantal etenswaren weten we allemaal dat het beter is dit niet te nuttigen en/of drastisch te verminderen. Junk food, geraffineerde suikers, smaakversterkers (E nummers) wijn, koffie om er maar een paar te noemen. Gevoeligen zijn ook verslavingsgevoelig en de meeste van deze slechte eet/ drinkgewoonten zijn verslavend. Dubbele bonus dus als je ermee bezig gaat, beter eten en je verslavingspatronen doorbreken.

Nu heb ik zelf nog niet mijn perfecte dieet gevonden, heb sinds een aantal maanden wel junk food, wijn en koffie bijna helemaal uit mijn leven gebannen. En een aantal goede vetten en etenswaren toegevoegd. Ben nu 2 maanden met de sugarchallenge (http://www.sugarchallenge.nl/) bezig. Helemaal suikervrij ,merk ik, is heel lastig zelf in fruit zit suiker en dat wil ik echt niet laten staan. Maar wat ik er wel van geleerd heb is op verpakkingen kijken en dan kom je erachter wat voor troep we innemen op een dagelijkse basis. Dit was voor mij een echte eye opener en alleen daarom ben ik al blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Ik zal vanaf nu altijd checken wat waar inzit voordat ik het koop/eet.

Verder merk ik dat veel (vooral bewuste en/of gevoelige) mensen hiermee bezig zijn, dus als je erover praat en jouw ervaringen deelt kan je elkaar ook weer verder helpen met ideeën en ervaringen. Zo hoef je ook niet alles zelf uit te vinden of op te zoeken. En het blijft natuurlijk vooral uitproberen en ervaren!!!

Liefs Melanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s