Meer dan gevoelig! Overprikkeling

Het thema van de maand september van het HSP Café Deventer is ‘overprikkeling’ een belangrijke maar ook een hele ruime. Nu ik er een blog over wil typen denk ik eigenlijk gaan alle voorgaande blogs hier ook over 😉 ….

Toen ik jonger was, was ik volgens mij bijna dagelijks overprikkeld. Ik was een enorme stresskip alles was moeilijk en ik maakte mij dus overal druk over. Daar heb ik zoals ik al eerder heb beschreven allerlei kwaaltjes en een darmziekte aan over gehouden. Oh oh had ik maar geweten en gedaan wat ik nu weet en doe 😀 Dat had mij zoveel ongemak en omwegen gescheeld! Maar ach dan was ik nu niet wie ik nu ben door al mijn trial and error en bijzondere ervaringen 😉 en dan was ik waarschijnlijk ook geen therapeut, blogger en hulpverlener geworden. Want de basis daarvan is dat ik graag doorgeef wat ik heb geleerd en wat mij helpt om een gelukkig, tevreden en fijn leven te leiden.

Als je overprikkeld bent lukt het niet meer logisch te denken, je bent apathisch en je filter is helemaal verdwenen. Oftewel je hoofd tolt maar je weet niet waarmee, je kan niets logisch meer doen of bedenken en als iemand een verkeerde toon, opmerking of gebaar maakt kan je volledig los gaan omdat je filter niets meer opvangt. Zo kan je dus een hele poos door je leven stuiteren (weet ik uit ervaring) zonder daadwerkelijke richting. Als je overprikkeld bent kan je op elke prikkel ingaan zonder nadenken.

Om een rustig en minder overprikkeld leven te leiden moet je heel goed naar jezelf leren luisteren (jezelf voelen) wat past bij mij, wat is voldoende voor mij (genoeg rust creëren), hoe voel ik mij het best. Hierbij moet je heel zelfbewust zijn (weten wat er in je hoofd/ lijf omgaat) maar dat is nu juist waar wij meer dan gevoeligen zo goed in zijn, als we los gaan laten wat we denken te moeten en kunnen dan kunnen we heel dicht bij onze kern komen omdat we van nature al ontzettend bewust zijn. Natuurlijk raak je dan nog wel eens overprikkeld. Ik tenminste wel uit keuze (dol op live concerten) of omdat ik op het werk een hobby avond laat volgen op een kidsmiddag 😉 maar dan is even tijd voor mijzelf zoeken (mindfulness, meditatie of een wandeling), stilte in mijn hoofd voldoende om hier met een uurtje weer doorheen te zijn.

 

Liefs Melanie

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s