Meer dan gevoelig! Hechting

Het thema van de maand januari van het HSP Café Deventer is verlating- bindingsangst oftewel hechtingsproblemen die tot uiting komen in verlating- en/ of bindingsangst. In mijn ervaring komen deze angsten veel voor en zeker bij HSP-ers juist vanwege onze gevoeligheid voor omgevingsfactoren. We trekken ons dingen snel persoonlijk aan 😉

De relatie met de ouders bepaalt sterk de mate van hechting

Problemen in de hechting kunnen bijvoorbeeld ontstaan omdat ouders zelf teveel problemen hadden, moeite hadden met emoties en daardoor de behoeftes van hun kind afwezen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een moeder een tijd lang geen aandacht heeft voor haar huilende baby omdat zij zelf veel problemen heeft. Dankzij ervaringen in de jeugd kunnen we ons dus veilig of onveilig voelen in (het opbouwen van) relaties.

Er zijn 4 soorten hechting veilig, angstig, vermijdend en gedesorganiseerd (aantrekken/ afstoten) hieronder een uitleg en daarna mijn verhaal 😉 :

Veilige hechting

Mensen met een veilige hechtingsstijl zijn opgegroeid met ouders die voldoende liefde en aandacht gaven. Zij voelen zich later over het algemeen zelfverzekerd in de liefde. Zij zijn niet bang voor intimiteit of afhankelijkheid, maar ook niet voor alleen zijn of bezorgd om  verlaten worden.

Marieke is veilig gehecht
“Ik ben sinds kort een leuke man tegen gekomen. Ik wil hem graag vaker zien, want we hebben het ontzettend leuk samen. Ik wil graag ontdekken of we nog meer met elkaar gemeen hebben, in ieder geval kan ik er nu erg van genieten. Ik heb wel ontdekt dat hij soms wat ongeduldig is en wel erg dominant kan zijn, maar ja, iedereen heeft mindere eigenschappen. Dit weekend ga ik een weekend weg met vriendinnen, maar daarna kunnen we vast snel weer afspreken.”

Onveilige (angstig) ambivalente of gepreoccupeerde hechting

Mensen met een onveilige hechtingsstijl zijn simpel gezegd onder te verdelen in mensen met een ambivalente/gepreoccupeerde hechtingstijl of een vermijdende hechtingsstijl. De eerste groep, mensen met een ambivalente hechtingsstijl, zijn vaak open over hun  gevoelens en zoeken snel intimiteit. Zij ervaren al vroeg in een relatie een sterke behoefte aan een partner en voelen zich alleen maar een half mens. Ze zoeken veel bevestiging en kunnen snel argwanend of jaloers zijn of claimend gedrag vertonen. Verlatingsangst speelt een grote rol.

Saskia is onveilig ambivalent gehecht
“Ik ken hem nog maar kort, maar ik ben behoorlijk verliefd. Ik ben constant met hem bezig. Gisteren hadden we een hele leuke avond samen. Maar nu heeft hij al de hele dag én avond niets laten horen. Ik kijk elk kwartier om mijn telefoon, maar steeds niets. Eerst probeerde ik allerlei redenen te verzinnen waarom hij geen contact opneemt, maar nu word ik steeds bozer. Wat denkt hij wel: eerst zegt hij allemaal leuke, lieve dingen en nu laat hij me gewoon stikken. Hij vindt me gewoon niet belangrijk. Misschien moet ik hem maar een sms sturen dat ik er gewoon mee kap!”

Onveilig vermijdende hechting

Mensen met een onveilig vermijdende hechtingstijl vinden nauw contact met anderen niet erg prettig. Ze bewaren graag afstand in een relatie en vinden het erg onprettig als ze het gevoel hebben dat de ander wat van ze verwacht. Mensen met deze hechtingsstijl worden vooral door ratio gestuurd en proberen vaak te bedenken in plaats van te voelen of de ander de moeite waard is. Ze trekken zich vaak terug als ze voelen dat ze onder druk komen te staan.

Bart is onveilig vermijdend gehecht
“Ik ken haar nog maar 3 maanden,  en ik vond haar erg leuk, even vroeg ik me zelfs af of ik verliefd was. Maar gisteravond voelde ik me ineens benauwd. Ze had het erover dat ze wilde dat ik mee ging naar een feestje met al haar vrienden en had het ook al over samen op vakantie. Daar ben ik nog helemaal niet aan toe. Ze doet me denken aan mijn ex, die claimde me ook altijd zo. Ik wil me gewoon vrij kunnen voelen en dat doe ik nu niet meer. Dit is volgens mij een teken dat ik er beter mee kan stoppen, als ik nu al dit soort twijfels ervaar. Ik weet ook eigenlijk helemaal niet of ik haar echt wel zou leuk vind, gisteren viel me eigenlijk ook ineens op dat ze soms heel raar kan praten…”

Ik zelf had een angstige hechting, dit is mij vooral duidelijk geworden in een familieopstelling tijdens mijn opleiding. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 13 jaar was, hier is natuurlijk heel veel aan vooraf gegaan. Uiteindelijk is mijn moeder bij ons weggegaan en dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. Dit heb ik mij nooit zo gerealiseerd totdat ik in de familieopstelling mijn reactie hierop terug zag. Ik was volledig in paniek de uitspraak ‘ik snap het niet, wat gebeurt er?’ kwam naar voren en die reactie herkende ik onmiddellijk. Dit was een zin die vaak in mij opkomt als er met interacties met mensen waar ik een binding mee voelde iets gebeurde waardoor het contact verbroken werd of iemand afstandelijk reageerde. Dit raakt mij dan heel erg en ik ging eerder aandringen en contact zoeken om uit te vinden wat er is. Bijna obsessief kan ik er dan mee bezig zijn en het antwoord is natuurlijk bijna nooit bevredigend. Meestal is het iets kleins maar ja als verlating/ afwijzing je ding is dan kom je natuurlijk mensen (mannen) tegen die meestal met het tegenovergestelde kampen 😉 zo leren we! Doen en meemaken totdat je het snapt…bewustzijn.

Aangezien ik sinds oktober 2014 aan een versnelde helingsreis ben begonnen ben ik dit het laatste jaar heel veel tegen gekomen. In mijn werk maar vooral in relaties met mannen. Zo gauw als ik mij verbind neemt de man in kwestie afstand. Zo gauw als ik er weer op durf te vertrouwen dat het misschien nu wel goed zal gaan ‘bam’ afstand/ geen contact meer. Het is een hele harde les maar ik merk wel dat het goed met mij gaat 🙂

Mijn laatste les is van iets minder dan 3 weken geleden. Een stoere, aantrekkelijke man vermijdende hechtingsstijl (ja want dat triggerd elkaar zo lekker hahaha) Afgelopen zomer hebben we ook contact gehad toen begreep ik de situatie/ les verkeerd waardoor het contact is overgegaan. Doordat ik dacht dat hij met andere vrouwen bezig was en hij juist afstand nam omdat ik te snel dichtbij kwam. Een maand later zocht hij weer contact (voor uitleg en excuses, echt super fijn dit ken ik niet van veel mannen) ik durfde toen niet omdat ik nog in mijn verkeerde gedachtes/ overtuigingen van afgelopen zomer zat. Iets meer dan 3 weken geleden nam hij weer contact op en hebben we elkaar heel even gezien en dat was goed. 1 week ging het goed 😉 we spraken af op een woensdagavond en toen zei ik al tegen hem hm wij triggeren elkaar vreselijk jij met je bindingsangst en ik met mijn verlatingsangst. Hij herkende het volgens mij (nog?) niet. We hadden een leuke avond totdat hij wegging toen kwam ik weer veel te snel dichtbij  OMG ik deed het weer. Het is een laatste restje van mijn patroon dat er nog zit (of misschien zat ben het mij wel heel bewust nu hahaha  😛 ) en dit werd mij keihard duidelijk gemaakt omdat hij na deze avond het contact verbrak en ik hem sindsdien niet meer heb gesproken. Ik snap het en merk nu dat ik toch heel veel ben gegroeid, natuurlijk houdt het mij bezig maar het obsessieve is er niet meer. Ik kan het loslaten en zien wat van mij en wat van hem is.

Dit was waarschijnlijk alles wat ik van hem nodig had. Ik wens hem het allerbeste. Thank you for being you! Ik ben weer gegroeid en wijzer geworden 😉

11001940_10152555773866512_8669692080262192999_n (2)

 

 

Fijne jaarwisseling en een liefdevol 2016 gewenst!

Liefs Melanie xxx

 

 (Bron: http://singlecoaching.nl/hechting-en-onveilige-hechting-als-oorzaak-van-moeite-met-relaties)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s