Meer dan gevoelig! Bewust-zijn

Het thema van het HSP Café Deventer van mei is bewust-zijn. Met een streepje omdat ik het willen hebben over bewustzijn van wat je jezelf aandoet in je hoofd en waar de meeste van je spanningen en problemen vandaan komen. En het bewust hier zijn/ leven.

Met de meeste van mijn cliënten begin ik vaak over bewustzijn en het bewust worden van wat je jezelf aan doet. In de eerste instantie krijg ik van een cliënt een heel verhaal over wat er is, wie er mee te maken hebben, en hoe het hele verhaal beoordeelt word te horen. Hersenspinsels en een (voor de cliënt) kloppend verhaal van wat er aan de hand is, tevens een verhaal dat al heel lang in de cliënt z’n hoofd draait.  We hebben een kloppend verhaal nodig om door te gaan, om excuses te vinden voor ons eigen gedrag en/of het gedrag of de behandeling van anderen. Over het algemeen duurt het heel lang voordat je/zij zelf doorhebt en kan toegeven dat het verhaal niet meer strookt met de waarheid en je hulp nodig hebt omdat je er alleen niet meer uit komt.

Wat voor mij het meest klopt hoe je aan dat verhaal komt is TA (transactionele analyse) in het kort zegt TA dat je in je leven tot een jaar of 6/7 aannames doet en de rest van je leven situaties opzoekt of de dingen uit een situatie haalt die bij jouw aannames/ het verhaal van jou passen. Het beste voorbeeld wat ik mij herinner is als volgt: ‘een gezin (vader, moeder en 2 kinderen) hoort op de radio dat de oorlog is uitgebroken. De vader en moeder vallen elkaar in de armen, het ene kind denkt ok als er iets ergs is zoek je steun bij elkaar en het andere kind denkt ok als er iets ergs is hoor ik er niet bij en moet ik het alleen uitzoeken.’ Niet zo heel moeilijk om te zien hoe beiden verschillende ideeën uitgroeien tot verhalen denk ik. 😉

Bij veel mensen komt er een moment dat ze hier dus in vast lopen en een aantal komen dan bij mij. 😀 En buiten alle problemen om die er spelen ga ik met de cliënt naar het kweken van meer bewustzijn. Eigenlijk het ontrafelen van je verhaal en duidelijk krijgen wat je zelf doet/ denkt om je op een bepaalde manier te voelen/ of in een bepaalde situatie te belanden. En door meer bewust te worden ga je die situaties gelijk zien als ze gebeuren en kan je dus bewust voor ander gedrag gaan kiezen. Mijn ervaring is dat het universum je genoeg verschillende situaties geeft totdat je denkt verhip misschien is het handig om het eens anders aan te pakken. En volgens mij werkt het bij hardnekkige patronen zo dat je die je hele leven gaat tegen komen en ermee gaat leren omgaan vanuit een bewustzijn van ‘oh daar is ie weer’ en leer je er van buiten jezelf naar te kijken waardoor de heftige lading eraf gaat. Dus niet meer gelijk reageren, want het is het verhaal dat jij ervan maakt en niet het hele plaatje wat de reactie oproept. Dit is voor mij bewustzijn (weten wat er in je hoofd speelt)

Bewust-zijn gaat voor mij over als je het bewustzijn redelijk onder de knie hebt ga je bewuster in het leven staan. Meer doen wat goed voor jou is en voor je gezondheid. Ontdekken dat het leven voor je werkt en nooit tegen je. Dat je precies tegen komt wat je verder kan helpen. Je precies overkomt en bent waar je moet zijn. Bewust gaan leren, je pad ontdekken, je passies, helemaal van jezelf houden. Je pad gaat lopen en je zielenopdracht gaat uitvoeren of daar iig naar toe werken.

HET LEVEN IS MOOI EN MAGISCH!!GA ZOVEEL MOGELIJK GENIETEN!! ZO IS HET BEDOELT!!!

Liefs Melanie

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s