Meer dan gevoelig! Flow/ synchroniciteit

Het thema van het HSP Cafe Deventer van mei is flow/ synchroniciteit.

Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Flow_(mentale_toestand) )

De term synchroniciteit (letterlijk: gelijktijdigheid) is een acausaal, verbindend beginsel, in 1930 geformuleerd door de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung.[1] Van synchroniciteit is sprake wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de betrokkene zinvol verband, dat niet noodzakelijk als causaal wordt ervaren. Eenvoudig gezegd: je ervaart het als “meer dan gewoon toeval”; omdat de twee gebeurtenissen voor jou met elkaar te maken schijnen te hebben, maar niet zo dat het ene het andere heeft voortgebracht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Synchroniciteit)

Voor zover de wiki uitleg hahaha dit is een onderwerp dat je op verschillende manieren kan interpreteren en dat voor iedereen anders is/ voelt denk ik…

Voor mij horen deze 2 bij elkaar als ik in flow ben vallen dingen op hun plek en komen er verschillende dingen bij elkaar die je op dat moment nodig hebt, je laten groeien of je leven comfortabeler maken. Dit is ook wat ik voelde nadat alle heftige gevoelens en gebeurtenissen van de afgelopen maanden, af en toe krijg ik glimpsen te zien van waar alles naar toe gaat. Er zijn een aantal mooie dingen gebeurt en op hun plaatst gevallen (vooral werk gerelateerd, wat natuurlijk heel dichtbij komt als je ZZP-er bent 😉 ) Alles voelt iig weer wat relaxter en makkelijker, en ik heb veel momenten waarop ik intens dankbaar ben. Wat ik wel merk is dat het moeilijk is om in flow en synchronisatie te blijven. Op het moment dat het zo voelt wil ik het graag vasthouden en dat kan dus niet dan schiet ik in de controle en is het gevoel verdwenen. Dus mijn conclusie is vooral veel (los)laten, laten zijn, niet te druk maken en in het NU leven.

Liefs Melanie

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s