Meer dan gevoelig! Verwachtingen

Het thema van het HSP Cafe Deventer van oktober is ‘verwachtingen’.  Weer zo’n thema die je op verschillende manieren kan invullen. Het hebben van verwachtingen (over situaties, de buitenwereld en/of mensen) of de verwachtingen van mensen en de buitenwereld van jou.

Verwachtingen over situaties:

Iedereen heeft wel verwachtingen, maar hooggevoeligen een heleboel is mijn ervaring. Aangezien we bijna alle situaties van te voren proberen in te schatten en voor proberen te stellen (wel zo veilig, stel je voor dat er zich iets onverwachts voordoet en we zijn diep geraakt), is het bijna niet meer mogelijk om zonder verwachtingen een situatie in/ aan te gaan. En toch gaan situaties meestal weer net even anders, net even zoals jij het waarschijnlijk niet bedacht had 😉 “Life is what happens while making other plans”. Leer een techniek die je helpt je gedachten af te leiden en/of stil te zetten. Van veel nadenken over de toekomst is nog niemand gelukkiger geworden 😉

Verwachtingen van jou van de buitenwereld:

Oh die kunnen wij HSP-ers zo goed invullen, ‘don’t worry’ wij weten wat jullie van ons willen & verwachten, en we kunnen heel ver gaan om het zo te doen. Wij proberen vaak via de ogen van de ander naar onszelf te kijken. Natuurlijk zoals ik al zei vullen wij dat zelf in maar ja we voldoen zo graag aan ‘de (door ons ingevulde) norm’ en ‘please’ gedrag is ons niet vreemd dat we meestal vergeten te verifiëren of iemand dit ook echt van ons verwacht vergeten we vaak. Mensen die om jou geven/ van je houden willen ook dat jij jezelf bent en doet wat jou gelukkig maakt. Dat maakt alle mensen het mooist. En mensen (manipulators en narcisten waar we heel gevoelig en vaak aangetrokken door/voor zijn) die dat niet willen zijn de mensen  die je beter niet in je leven wil/ kan laten gaan.

Verwachtingen van mensen:

Oh ja deze was mij ook zooooo bekend 😉 vergeten dat iedereen anders is dan zoals wij hooggevoeligen vaak zijn het beste voor anderen willen, eerst aan de ander denken voordat je aan jezelf denkt. Buiten dat we natuurlijk weer invullen wat wij denken dat de ander wil/ nodig heeft gaan we er in onze onschuld meestal vanuit (verwachten we) dat andere mensen net zo zijn als wij. En dus ook het beste met ons voor hebben, wat voor heel veel minder/ niet gevoeligen niet het geval is. (en hier kunnen wij zo teleurgesteld door verdrietig van zijn, maar hey het was jou verwachting, niemand had je iets beloofd) Die gaan vaak wel op hun eigen gevoel en dus wat voor hen goed voelt/ is af. In dat soort situaties gaat iedereen dus voorbij aan wat voor de HSP-er goed is. Luister naar jouw hart/gevoel, alleen jij weet wat goed is voor jou en laat de ander voor zichzelf zorgen (die weet tenslotte wat het beste is voor henzelf)!!!!

Verwachtingen van mensen en buitenwereld van jou:

Buiten dat we dit vaak onszelf opleggen zonder te verifiëren zijn er ook genoeg situaties waarin er dingen van ons verwacht worden die wij hooggevoeligen niet zo goed kunnen of anders zouden doen. De wereld gaat snel, informatie gaat nog sneller vooral via social media. Aangezien wij veel meer oppikken zijn we eerder overvoerd en moe en hebben we dus meer ‘mij’-tijd nodig (mediteren, wandelen, reiki, sporten wat maar voor jou werkt) dit is 1 van de dingen die niet elke niet gevoelige snapt. Het 2de wat ik zo kan bedenken is dat we liever niet door de weeks na ons werk nog iets afspreken. (werk was wel even genoeg prikkels voor 1 dag) en dat we niet makkelijk 3 avonden achter elkaar gaan stappen of een hele dag achter elkaar dingen doen (lunch, shoppen, samen eten en dan door dansen bijvoorbeeld) Wij hooggevoeligen hebben tussendoor tijd nodig om weer bij ons zelf terug te komen (alle prikkels/ indrukken een plek te geven) Dit is niet altijd even makkelijk uitleggen aan mensen die minder gevoelig zijn/ hier minder/geen last van hebben. Leg het toch maar uit op jou manier en laat de ander er mee doen wat hij/zij wil. Dit heet goed voor jezelf zorgen en daar word je uiteindelijk het gelukkigst van 😉

 

Liefs Melanie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s